Cum se extrage aurul din placile de baza vechi

În principal folosit în domeniul bijuteriilor, aurul (simbol chimic Au) este de asemenea, folosit în  producție (de industria electronică, în special la calculatoare) datorită conductibităților electrice și termice excelente, rezistența la oxidare și a inalterabilității. Industria de calculatoare utilizează anual peste 300 de tone de metal prețios.

Placi de baza vechi

Aurul se găsește în aproape toate componentele calculatorului – procesoare, plăci de baza, plăci video, plăcuțe de memorie, și asa mai departe. Desigur, cantitățile utilizate pentru fiecare piesă în parte sunt infinitezimale. Dar cum prețul aurului a crescut vertiginos în ultimii ani, este tot mai rentabil din punct de vedere economic să recuperezi aurul din calculatoare și componentele electronice vechi decât să îl minezi. Tocmai din acest motiv companiile specializate au început să facă asta.

În acest articol o să iți arăt cum se poate recupera aurul de plăcile de bază vechi. Te rog sa reții că aceste produse chimice utilizate în această demonstrație sunt foarte periculoase, mai ales în concentrațiile utilizate. Prin urmare, susțin cu tărie că nu trebuie să reproduci acest experiment la domiciliu.

Aurul se găsește în numeroase locuri pe o placa de baza: conectori, slotul PCI Express, sloturile PCI, AGP și alte porturi, jumperi, socket-ul procesorului și sloturile pentru plăcutele de memorie.

Toți acești conectori sunt adesea acoperiți cu un strat fin de aur cu o grosime de câțiva microni, depus prin metoda placării.

Instrumente necesareInstrumente necesare

În prima etapa a acestui experiment, trebuie să recuperezi toți acești pini și conectori. Avem nevoie de un clește tăietor, patent, șurubelniță plată și putina vaselina.

Pini, pini și multi pini…

Ai nevoie de o grămadă mare de pini ca să efectuezi acest experiment…

Pini de la conectori

… Împreuna cu unele echipamente și produse chimice.

Chimicale

Electroliza

Pentru a recupera câteva miligrame de aur depus pe pini, se va folosi o celulă electrolitică. Baia de electroliză constă dintr-o soluție de acid sulfuric cu concentrație de 95%.Catodul va fi din plumb iar anodul din cupru. Pinii sunt plasați în anodul de cupru, care are forma de coș.

Celula electrolitica

Cum funcționează electroliza:

Functionarea electrolizeiFolosind un încărcător obișnuit, prin trecerea unui curent electric prin celula electrolitică, cuprul din anod (și din pini) se dizolva și se depune pe catodul din plumb. Aurul, desprins de cupru, formează un sediment în partea de jos a celulei. De asemenea, trebuie să rețineți că temperatura din baie creste semnificativ în timpul procesului de electroliză.

Recuperarea depozitului

După ce tot aurul a fost desprins de pe pini, putem să lăsăm baia electrolitică să se decanteze. Apoi, vom recupera cât mai mult din acidul sulfuric, după care diluăm ceea ce rămâne în partea de jos a celulei electrolitice.

Decantarea

Diluarea

Când vrei să diluezi acid sulfuric, fii atent să torni întotdeauna acid sulfuric în apă, și nu invers. Dacă faci invers, primele picături care ating suprafața acidului sulfuric vor fi vaporizate instantaneu, și ar putea cauza stropi de acid.

Diluarea

Filtrarea

Avem acum o soluție diluată de acid sulfuric, diferite metale (inclusiv aur) și deșeurile care urmează să le filtrăm. Nu se filtrează soluția direct, fără diluare, pentru că filtrele de hârtie nu rezista bine la concentrații puternice de acid sulfuric.

Filtrarea

Prepararea dizolvării

Prepararea dizolvariiCeea ce rămâne în filtru este un amestec din diferite metale și impurități. Acum trebuie să dizolvăm totul într-un amestec acid clorhidric cu concentrație de 35% și clor (hipoclorit de sodiu), cu concentrație de 5%, într-o proporție de 2 la 1.

2 HCl + NaClO -> Cl2 + NaCl + H2O

Gazul de clor: Foarte periculos!

Atenție! Reacția este puternic exotermă (adică se degajă o cantitate mare de căldură) și produce clor, un gaz extrem de periculos. Gazul de clor a fost utilizat ca arma chimică în timpul primului război mondial, sub numele de bertholite.

Dizolvarea

De fapt, clorul produs din amestecarea  acidului clorhidric și hipocloritul de sodiu este ceea ce va dizolva aurul pentru a forma clorura de aur (III).

2 Au + 3 Cl2 -> 2 AuCl3

Dizolvarea

O noua filtrare

Acum,tot ce trebuie sa facem este să filtrăm totul din nou. Filtrul va retine toate impuritățile, lăsând să treacă doar soluția de clorură de aur (III).

O noua filtrare

Precipitarea

Pentru a recupera aurul metalic, trebuie să precipitam aurul care este în soluție. Pentru aceasta, se va folosi metabisulfit de sodiu sub formă de praf. În prezența apei, metabisulfitul de sodiu produce bisulfit de sodiu.

Na2S2O5 + H2O –> 2NaHSO3

Bisulfitul de sodiu este ceea ce va face aurul să precipiteze.

3 NaHSO3 + 2 AuCl3 + 3 H2O –> 3 NaHSO4 + 6 HCl + 2 Au

Precipitarea

Praful de aur

Acum trebuie să lăsăm soluția să se decanteze, apoi vom recupera praful brun adunat în partea de jos a vasului. Trebuie să fim foarte atenți și să nu îl pierdem, pentru că acesta este aur metalic.

Decantarea aurului

Topirea

Acum, tot ce trebuie să facem este să topim pulberea de aur într-un creuzet. Punctul de topire al aurului este în jur de 1064°C, deci o lampă cu flacără oxiacetilenica va fi suficientă pentru aceasta treabă.

Topirea

Bila din aur

Rezultatul este această minunată bilă din aur.

Bila din aur

Se merită toată această treaba din punct de vedere economic? Fii sigur că nu!

Procesul este rentabil doar dacă este făcut la scară industrială. De fapt, companiile care recuperează aurul din calculatoarele și piesele electronice vechi, folosesc alte metode tehnologice și alte substanțe chimice care sunt mult mai periculoase. Dar este interesant și amuzant faptul că poate fi recuperat aurul din plăcile de bază vechi, folosind un procedeu făcut în casă.


Sursa și drepturi de autor: Tom’s hardware

EN: Source and copyrights to: Tom’s hardware

Acest articol este din categoria:

Piese componente Placa de baza

Acest articol este etichetat cu:

Acest articol are 17 Comentarii

 1. popescu spune:

  Electroliza in acid sulfuric 95% e cam ciudat . La concentratia asta acidul dizolva si alte metale mai mult ca sigur . Solutia care iese e compusa din multe componente . Ma indoiesc ca se poate obtine ceva din treaba asta . Da cine stie .Apa regala parca era un amestec de acid clorhidric si azotic daca nu ma inseala memoria .
  Chiar si ca experiment cred ca trebuie gasit alt procedeu .

 2. costinionut spune:

  eu unul nu incerc e prea complicat dar daca e interesat cineva sa cumpere pini auriti am cateva kg astept oferte cam la ce pret ar fi un kg de pini de placi de baza si hd

  • valeriu spune:

   Buna ! M-ar interesa pinii pe care ii ai . Te rag lasa-mi o adresa de contact sau un numar de telefon . Multumesc

 3. dani spune:

  niciodata nu o sa aive 24k este in aliaj cu alte metale cum ar fi aluminiu.

 4. lucy spune:

  am si eu o intrebare de unde pot procura apa regala

 5. nuk spune:

  Din cate am vazut din articolul original lipsesc multe. Eu personal am incercat metoda cu apa regala, urmeaza sa incerc si metoda asta. Trebuie sa mai procur o sursa reglabila de macar 10A.. Daca a reusit cineva sa scoata aur din DEEE- uri sa ia legatura cu mine poate ne ajutam reciproc. Am posibilitatea de cateva tone de DEEE-uri.
  Deci a reusit cineva concret sa scoata aur din procesoare sau placi de baza sau mai stiu eu ce? ( ma refer la voi nu la articolul original facutbde francez )

  • ctz spune:

   Unde ai gasit apa regala si la ce pret? Din bijuteriile vechi gold-filled am impresia ca nu poate fi extras aurul cu electroliza, ci trebuie folosita apa regala. Mersi!

 6. Alin spune:

  Pare interesant acest experiment + ca se poate castiga ceva banuti. Eu detin 95 grame de Pini si as dori sa fac acest experiment. De ce substante am nevoie si de unde le pot achizitiona ?

 7. marius75_bo spune:

  Cate Karate are aurul scos ?

 8. Alex spune:

  Am o singura intrebare,cati volti si cati amperi aplici la capetele anodului si catodului,si in decursul a cate ore?

 9. Filip spune:

  Eee de cand caut un procedeu complet de rafinare al aurului…sper sa fie complet :D M-am saturat sa vand deseurile electronice altora,vreau sa incerc si eu,chiar daca nu e rentabil

 10. johnny spune:

  Interesant…..mai ales ….stralucirea aurului..
  In alta ordine de idei….turnati 2 picaturi de acid sulfuric concentrat pe o tesatura oarecare….
  Nici un pret nu e echivalent cu sanatatea

 11. Serghei spune:

  Din februarie de cand ai postat am scos si eu 2 kile frate, da am gasit alta metoda sa scot mai multe tipuri de metale pretioase.

  • pia spune:

   Si nu spui si la altii ce metoda ai gasit. Este vorba si de platina argint si alte metale pretioase

 12. Raoulemilian spune:

  Se intampla ceva daca folosesc alte concentratii ale solutiilor ?

 13. lary spune:

  foarte interesant..

Adaugă comentariu!

9 − = 1